Ariel Şaron

Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa:

"Ariel Şaron Resmi Bir Terörist"

17 Mart 1998 - 18 Zu'l-ka'de 1418 Salı

İsrail hükümetinde Altyapı bakanı olarak görev yapan ve "Beyrut kasabı" ünvanıyla ünlü Ariel Şaron'un: "Halid Meş'al'i öldüreceğiz" tehdidinde bulunmasına yönelik tepkiler sürüyor. Mısır Dışişleri bakanı Amr Musa, Şaron'un HAMAS siyasi Birimi başkanı Halid Meş'al'i öldürme tehdidinde bulunmasının resmi bir terör örneği olduğunu dile getirdi. Musa, İsrail hükümetinin oldukça tehlikeli bir çizgi izlemeye başladığına dikkat çekerek: "Bu çizgi bizi resmi bir terörle karşı karşıya getirmektedir" dedi.

Ürdün başbakan vekili Abdullah en-Nesur da Ariel Şaron'un açıklamalarına şiddetle tepki göstererek bu açıklamaların son derece çirkin ve şüphe uyandırıcı olduğuna, İsrail hükümetinin Ürdün'le uyum içinde çalışma azminde olduğuna dair daha önce yapılan açıklamalara da ters düştüğüne dikkat çekti. en-Nesur, Ürdün için vatandaşlarının hayatının hem içerde hem de dışarıda önemli olduğunu dile getirerek: "Biz Halid Meş'al'in hayatını sadece Ürdün sınırları içinde değil Ürdün sınırları dışında da savunuruz" dedi.

Öte yandan Ürdün Dışişleri bakan vekili Talal Sat'an el-Hasen de İsrail'in Amman büyükelçisini yanına çağırarak Ürdün hükümetinin protestosunu bildirdi.

HAMAS Siyasi Birimi başkanı Halid Meş'al ise, Ariel Şaron'un kendisini öldürme tehdidiyle ilgili açıklamasında, Şaron gibi terörü ve şiddeti hayat felsefesi olarak benimsemiş birine bu tür açıklamaları çok görmediklerini ifade etti. Meş'al: "Terör üzere kurulmuş ve bugüne kadar sürekli terör üzere ayakta durmuş bir saltanatın önde gelenlerinden birinin ağzından bu tür sözler çıkmasını garipsemiyoruz" dedi.

Halid Meş'al bu tür tehditlerin kendilerini korkutmayacağını aksine cihad ve direniş konusundaki kararlılıklarını artıracağını dile getirerek: "Aslında terörist Şaron'un bu tehditleri düşmanın içine düştüğü zaaf ve şaşkınlığı ortaya koymaktadır. Bu, düşmanın istihbarat örgütlerinin konumunu yeniden güçlendirme amacıyla yapılmış sonuç getirmeyecek bir çabadır" dedi.

HAMAS'ın Gazze'deki temsilcisi Prof. Dr. Abdülaziz Rantisi de, Şaron'un tehdidiyle ilgili açıklamasında, İsrail'in böyle bir şeye girişmesi halinde cezasını çok ağır bir şekilde ödemek zorunda kalacağına dikkat çekti. Rantisi: "Bu tür açıklamalar siyonistlerin terörist mantıklarının bir yansımasıdır. Bu mantık Şaron'un sözlerinde ifadesini bulmuştur. Ancak Şaron'un ve hükümetinin bilmesi gerekir ki Halid Meş'al'e bir suikast düzenlemeleri durumunda bunun cezasını çok ağır bir şekilde ödemek zorunda kalacaklardır" dedi.

Filistin İslami Direniş Hareketi (HAMAS) da yayınladığı bildiride İsrail'in şimdiye kadar bu tür terör eylemlerinin cezasını ağır bir şekilde ödemek zorunda kaldığını, Meş'al'e yönelik bir suikasta kalkışmanın cezasını da çok ağır şekilde ödemek zorunda kalacağını hatırlattı.

İsrail işgal yönetiminin cinayet şebekesi gibi çalışan MOSSAD mensubu iki ajan 25 Eylül 1997 tarihinde Halid Meş'al'e yönelik bir suikast girişiminde bulunmuş ancak başarılı olamamışlardı. Olaydan sonra iki ajan tutuklanmış ve daha sonra İsrail başbakanı Netanyahu suikast emrini kendisinin verdiğini itiraf etmek zorunda kalmıştı. Bu olay MOSSAD başkanı Dani Yatom'un da istifa etmesine yol açmıştı. Bu olayın üzerinden altı aya yakın bir süre geçtikten sonra Ariel Şaron, İsrail'in II. Kanal televizyonuna yaptığı açıklamada: "İsrail, Halid Meş'al'i öldürecektir. Çünkü o kendisine karşı çalışan terör örgütlerinin varlığına izin vermeyecektir" dedi.