Ümmetin Yetimleri

1 Ocak 2015 Perşembe, Yeni Akit

Kur'an-ı Kerim'de yetimlerle ilgili birçok âyet var. Bunlardan bazıları dünyadaki imtihana işaret eder. Yani Yüce Allah'ın dünya hayatında insanı tabi tuttuğu imtihandan geçmenin şartlarından birinin yetimlere bakmak, onlara sahip çıkmak, ilgi göstermek, kendilerini anne ve baba ilgisinden yoksun bırakmamak olduğuna dikkat çekilir.

"Sen sarp yokuşun ne olduğunu bilir misin? Bir köle azad etmektir. Yahut açlığın olduğu bir günde doyurmaktır: Yakınlığı olan bir yetimi, Yahut toprakta sürünen bir yoksulu." (Beled, 90/12-16)

Yüce Allah insanı dünyada bir imtihana tabi tutmuştur. Bu imtihanı kazanmak bir sarp yokuşu aşmak gibidir. Yüce Allah, vahiyle bildirdiği gerçeklerle bunun yollarını da öğretiyor. Yine bir yetim vasıtasıyla tebliğ edilen o gerçekler bu sarp yokuşu aşmada işe yarayacak amellerden birinin, açlığın olduğu bir günde yakınlığı olan bir yetimi yahut toprakta sürünen bir yoksulu doyurmak olduğunu bildiriyor.

Bir âyeti kerimede de şöyle buyrulur: "Kendilerinin ona sevgi duymalarına rağmen yiyeceği yoksula, yetime ve esire yedirirler." (İnsan, 76/8)

Dünyadaki imtihanda başarılı olamayanlara yönelik eleştiride de onların yetimlere iyilik etmemelerine dikkat çekilir:

"Ama ne zaman onu imtihan ederek rızkını daraltsa: "Rabbim beni hor kıldı" der. Hayır. Aksine siz yetime ikramda bulunmuyorsunuz." (Fecr, 89/16-17)

Ne yazık ki emperyalizmin son dönemde özellikle İslâm âlemini hedef alan saldırıları, katliamları ve yıkımları sebebiyle İslâm ümmeti içinde çok sayıda çocuk yetim kaldı. Dünyadaki yetimlerin çoğu Müslüman toplumlar içindedir. Bu yetimler bütün ümmete emanettir. Herkesin gücü nispetinde bir yetime el uzatması, yardımcı olması, annesiz veya babasız kalan bir yavruya anne baba şefkati göstermesi gerekir.

İHH, ümmetin yetimlerine sahip çıkmak için yıllardan beri güzel faaliyetler, muhtelif programlar yürütüyor. Şimdi de kış münasebetiyle güzel bir kampanya başlatmış. IHH bu tür kampanyalarında çok güzel, ilgi çekici sloganik tanıtım ifadeleri de buluyor. Kampanya afişine ilgiye muhtaç bir yetim fotoğrafı koyup, "fotoğraftaki altı eksiği tamamlayın" diye yazmış. Altı eksiği biz söylemeyelim, siz bakın, tespit edin ve herkes yapabildiği kadarıyla bir şeyleri tamamlamaya çalışsın. Ama şu kış soğuklarında o yetim çocukların, bu eksiklerinin mutlaka tamamlanması ve bunun için acele edilmesi gerektiğini unutmayalım.

Türkiye genelinde IHH ile koordinasyon içinde çalışan insanî yardım kuruluşlarının da yetimlere özel gerçekten takdire şayan programları var. Bu yılın başlarında Şubat ayı sonuna doğru bir konferans için Bursa'nın Gürsu ilçesindeki İHH'ya misafir idim. Konumuz yine ümmetin yetimleriydi. Özellikle Filistin ve Suriye'deki savaşların yetim bıraktıklarına sahip çıkılması konusunda üzerimize düşen görevler üzerinde durdum. Kardeşlerimiz yetimlere yönelik güzel programlar düzenlemişlerdi.

Geçtiğimiz hafta sonu yani 28 Aralık Pazar günü de Çorum İHH ve İlke-Der tarafından düzenlenen bir program için Çorum'a gittim. Buradaki konferansımızın konusu yetimler değildi. Suriye üzerine oynanan oyunlar ve Filistin davasına etkisi üzerine bir konuşma yaptım. Ancak, hem Gazze konvoyunda hem de Mavi Marmara'da birlikte olduğumuz, her iki yolculukta da en sık beraber olduğum yol arkadaşım olan gayretli ve fedakâr iş adamı Selim Özkabakçı'nın başkanlığında faaliyetlerini yürüten Çorum İHH ve İlke-Der de Patani'deki yetimlere yetim yurdu inşa etmek için bir proje üstlenmiş. Çorumlular adeta tırnaklarıyla toprak kazarak bu yetim yurdunu inşa etmeye çalışıyorlar. Haberdar olanların mutlaka haberleri olmayanlara bilgi vermeleri ve bu projeye katkıda bulunmaları gerekir. Patani'deki Müslümanlar aslında bu ümmetin yetimleri gibidir. Orada Müslüman varlığının korunması için büyük fedakârlıklara katlanan kardeşlerimizin geriye bıraktığı yetimlere ise özel bir ilgi gösterilmesi gerekir.

Çorum'daki konferansta konuştuklarımızdan özet bilgileri kişisel web sitemize (www.vahdet.info.tr) de yüklediğimizi ve Suriye'de yaşananların Filistin davasına yansıması hakkında bilgi edinmek isteyenlerin bunları okumalarının faydalı olacağını hatırlatalım.