Başörtüsü Yasağı Devam Ediyor

Türkiye'de üniversitelerdeki başörtüsü yasağı devam ediyor. İstanbul'da Küçükköy İmam - Hatip Lisesi'nde yaklaşık iki hafta süreyle başörtülü öğrenciler okula alınmadı. Velilerin ve öğrencilerin iki hafta kadar süren protestoları üzerine okul yönetimi geçtiğimiz Cuma günü öğrencileri içeri aldı. Bu kez kapıları üzerlerine kapatarak dışarıya çıkmalarını engelledi. Öğrenciler saatlerce kapılar üzerlerine kapalı olarak içeride bekletildi. Sonunda bu zulme dayanamayan öğrenciler sınıfların pencerelerinden atlayarak dışarıya çıktılar. Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bu uygulama karşısında halk, Türkiye'deki mevcut yönetimin okulları cezaevlerine dönüştürmek istediğine dikkat çekerek tepki gösterdi.

Yine Küçükköy İmam - Hatip Lisesi'nde bir gün önce de polisler okulun her tarafını kuşatmış ve öğrencilerin protesto eylemleri karşısında havaya ateş açmışlardı. Polislerin havaya ateş açmaları üzerine yaşanan arbede (kargaşa) üzerine bazı öğrenciler ezilme tehlikesi geçirmiş, bazı veliler de bayılmıştı. Yine bu olayda birçok öğrenci ve öğrenci velisi de tutuklanmıştı.

Milli Eğitim bakanı Metin Bostancıoğlu halkın bütün tepkilerine rağmen başörtüsü yasağını en katı şekliyle uygulamak için diretiyor. Bakan, İslam'ın başörtüsü emrini bir tür dogma (akli dayanağı olmayan katı emir) olarak nitelendirdi. Bakan, başörtüsü yasağını uygulamayan idarecileri ve öğretmeleri de görevlerinden alıyor. Hatta öğrencilerini başörtülerini açmaya ikna edemeyen öğretmenler hakkında mahkemelerde dava açılacağı ve iki yıla kadar hapis cezası talebinde bulunulacağı yolunda açıklamalar var. Öte yandan üniversitelerde de başörtüsü yasağı en katı şekliyle uygulanıyor. Bu yasak yüzünden başta Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi olmak üzere muhtelif fakültelerde ve yüksek okullarda protesto eylemleri devam ediyor.

Muğla Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı üniversitenin açılış töreninde yaptığı konuşmada başörtüsünü "Arap ve Fars kültürüne ait estetikten ve güzellikten uzak bir metre bez parçası" diye niteleyerek Müslümanların inançlarına saldırdı. Fığlalı, başörtüsü konusunda diretenlerin fitne çıkararak İslam'a en büyük ihaneti yaptıklarını iddia etti. Fığlalı bununla da yetinmeyerek başörtüsü yasağının hukuk gereği uygulandığını ve dine de uygun olduğunu iddia etti. Fığlalı kendisinin başörtüsü yasağını en katı şekliyle uygulayacağını da ifade etti. Bu arada Fığlalı'nın daha önce Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde İtikadi İslam Mezhepleri Tarihi hocası olduğunu da hatırlatalım.

Sonuç itibariyle Türkiye'de mevcut yönetim insanların inançlarının gereğini yerine getirmeleri karşısında geçmişte komünist devletlerde bile benzeri görülmemiş uygulamalara başvurarak bu ülkeyi halka zindan yapmaya çalışıyor.