Şimdi de Apolu Skandallar

Ayrılıkçı terör örgütü PKK'nın lideri Apo konusu Türkiye'de bu sıralarda iç siyasette de çeşitli skandalları gündeme getirdi. Bir zamanlar PKK'nın Avrupa temsilciliğini yaptığı söylenen ve PKK lideri Apo'nun en yakın adamlarından olduğu tahmin edilen, Türkiye'ye döndükten sonra da PKK'ya yardımcı olmaktan dolayı hapse atılan Prof. Dr. Yalçın Küçük'ün son günlerde ortaya attığı iddialar ortalığı karıştırdı. Yalçın Küçük, DYP lideri bayan Tansu Çiller'in başbakan olduğu sırada PKK lideri Apo'nun ölü ya da sağ yakalanıp getirilmesi için ültimatom verdiğini ancak bunun Anavatan Partisi (ANAP) genel başkanı Mesut Yılmaz tarafından Apo'ya bildirildiğini açıkladı.

Prof. Dr. Yalçın Küçük konuyla ilgili olarak Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne verdiği ifadede oldukça ilginç iddialarda bulundu. İşte Küçük'ün iddialarından bazı kısa notlar:

* Tansu Çiller'in Apo'nun sağ ya da ölü olarak yakalanıp getirtilmesi konusunda verdiği emir Mesut Yılmaz tarafından bana bildirildi ve ben de Apo'ya bildirdim. Mesut Yılmaz'a ise bu konudaki bilgilerin, Yılmaz'ın başbakanlığı döneminde MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) müsteşarı yaptığı ve halen de bu görevi sürdüren Şenkal Atasagun tarafından ulaştırılmış olabileceğini düşünmek gerekir.

* Mesut Yılmaz'ın Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yumruklanmasının arkasında çetelerle olan ilişkilerinden kaynaklanan bir hesaplaşma olayı vardır.

* Demirel, Yılmaz, muhtemelen Ecevit ve diğerleri, tüm yöneticiler, Öcalan'a muhtaçtır. Yönetici kadroların siyasal varlıkları, Öcalan'ın hayatını sürdürmesine ve güven içinde olmasına bağlı görünüyor.

* İstanbul'daki uydu basının bütün bu olayları gündeme getirmekten kaçınması birtakım menfaat ilişkilerinden kaynaklanmaktadır.

Prof. Yalçın Küçük, Türkiye'de son dönemde iyice gün yüzüne çıkan devlet çete ilişkilerinin başında da Mesut Yılmaz'ın olduğunu iddia etti.

Yalçın Küçük'ün iddiaları, zaten çete ve mafyayla ilişkiler içine girdiği iddiasıyla hakkında verilmiş bir gensoru önergesiyle başbakanlıktan düşürülmüş olan Mesut Yılmaz'ı Türkiye'nin seçim ortamına girdiği şu günlerde iyice zor durumda bıraktı. ANAP yetkilileri her ne kadar iddiaları yalanladılarsa da iddiaların toplumda önemli etki yapacağı ve bunun da ANAP'ın oy oranını ciddi şekilde etkileyeceği sanılıyor.

Öte yandan iddialar karşısında Mesut Yılmaz'ın suskunluğu tercih etmesi ve cevapların Yılmaz'dan değil de yardımcılarından gelmesi ilgi çekici. Konuyla ilgili olarak ANAP Genel başkan yardımcısı Mehmet Keçeciler bir açıklamada bulundu. Keçeciler, iddiaların asılsız olduğunu ileri sürdü. Keçeciler, Doğru Yol Partisi (DYP)'nin bütün bu iddiaları ANAP aleyhine kullanmasına da tepki göstererek: "DYP'nin siyasi nezakete, terbiyeye sığmayan bu kampanyasını esefle kınıyoruz. Bir PKK yandaşının verdiği ifadeyle siyaset yapılmaz" dedi.

Fakat her şeye rağmen iddialar Türkiye'deki hakim sistemin PKK meselesine bakış açısı konusunda zihinlerde çeşitli soruların ve tereddütlerin oluşmasına yol açtı. Çünkü PKK konusunda bilgi toplamakla ve devletin yetkili organlarını bilgilendirmekle görevlendirilen MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı)'nın en üst yetkilisinin adı da iddialarda geçiyor. Apo'ya yönelik suikast planının dışarıya şu anki MİT Müsteşarı (müsteşar MİT'in en üst düzey yetkilisidir) Şenkal Atasagun tarafından sızdırıldığı iddia ediliyor. Atasagun iddiaları yalanladı. Ancak konunun önümüzdeki günlerde tartışılacağı sanılıyor.

Bir yandan Apo'nun İtalya'dan çıktıktan sonra nereye gittiği soruşturulurken, öte yandan bizzat devletin istihbarat teşkilatının Apo'yu yakalanmaktan veya öldürülmekten kurtardığı iddiaları yöneticilerin PKK karşısındaki tavırlarında ne derece samimi oldukları hakkında birtakım tereddütlere yol açacak gibi. Bu durum uluslararası platformda da Türkiye'deki sistemin PKK karşısındaki tutumunun sorgulanmasını beraberinde getirecek.

Bu konunun özellikle seçim döneminde gündeme getirilmesi ise ANAP'ın oylarında önemli bir azalmaya yol açabilir. ANAP'ın başını çektiği hükümet zaten çete mafya ilişkileriyle ilgili gensorudan dolayı düşürülmüştü. Şimdi de bu iddiaların ortaya atılması bu partiyi iyice çökertebilir.