2 Ocak 2021 Cumartesi, Yeni Akit
27 Aralık 2008'de, siyonist işgalcilerin Gazze'ye geniş çaplı saldırılarıyla, işgalcilerin Dökme Kurşun Operasyonu, Filistinlilerin ise İsmail Heniyye'nin önerisiyle Furkan Savaşı adını verdikleri korkunç savaş başlamıştı. 22 gün süren bu savaşın dördüncü gününde yani 1 Ocak 2009'da Filistin'in ileri gelen ilim adamlarından ve Hamas'ın da siyasi kanadının ileri gelenlerinden olan ancak yeri geldiğinde işgalcilerin saldırılarına karşı silahlı direnişe katılmak için cephede nöbet tutmasıyla tanınan Dr. Nizar Reyyan, eşleriyle ve 11 çocuğuyla birlikte şehit edilmişti.
Hamas'ın önemli liderlerinden ve o dönemde Filistin'in İç İşleri Bakanı olan Said Sıyam da savaşın 19. gününde, 15 Ocak 2009'da şehit edildi.
İşgalcilerin bu saldırılarının birinci amacı intikamdı. Çünkü Gazze direnişi 2005'te onları çekilmeye mecbur etmişti. Filistinlilerden gasp ettikleri arazilerin üzerine, özellikle de sahile inşa ettikleri lüks villalarını, yazlıklarını kendi elleriyle yıkıp çekilmek ve o toprakları asıl sahiplerine bırakmak zorunda kalmışlardı. Ama bu onların içine oturmuştu ve Gazze'den intikam almak istiyorlardı. Ayrıca 2006 seçimlerinde bölge ahalisinin % 80'e yakın oranda Hamas'a destek vermesine çok fena kızmışlardı ve bu yüzden zaten ambargo yoluyla Gazze halkını cezalandırıyorlardı. Ama ambargo cezalandırmasını yeterli görmeyerek bir de yıkım ve katliam yoluyla cezalandırma planı yaptılar.
İşgalci Siyonistlerin sözcülüğünü yapan medya organları kamuoyunu yanıltmak ve gerçekleri ters yüz etmek amacıyla saldırıların Hamas'ın ateşkesin uzatılmasını kabul etmemesi sebebiyle düzenlendiğini iddia etti. Böyle bir iddianın doğru olması da işgalcilerin yüzlerce çocuğu okul çıkışında hedef alıp katletmesine gerekçe olamazdı. Ama Siyonist vahşetin sözcülüğünü yapan medya organları böyle bir vahşeti haklı çıkarmak için böyle bir saçmalıktan yararlanma arsızlığı göstermekten çekinmedi. Gerçekte ateşkesin uzatılmasına razı olmayan taraf işgal yönetimiydi. Üstelik ateşkes pazarlıkları sürerken saldırı düzenlemeyeceği garantisi verdiği halde saldırıda bulundu. Böyle bir taktiğe başvurmasının amacı ise hedefteki insanları tedbirsiz yakalamak ve böylece ilk saldırıda çok sayıda insanı katletmekti.
İşgalciler ilk saldırılarını çocukların öğle paydosuna çıktığı saatte başlattı ve havadan attıkları füzelerle özellikle okul çıkışlarını hedef aldılar. Önemli bir hedef de Polis Akademisi'nin mezuniyet töreniydi. Bu tören de işgalci saldırmama garantisi verdiği için düzenleniyordu. Buraların hedef alınmasının amacı ise ilk saldırıda çok sayıda insanı katletmek suretiyle ahalinin ciddi sarsıntı geçirmesine sebep olmak ve toparlanmasına fırsat vermeden arka arkaya düzenlenecek saldırılarla onu teslim olmaya zorlamaktı.
Bu saldının amacı, Gazze'yi yeniden işgal etmek, Îslâmî direnişin oluşturduğu yönetimi dağıtmak, yönetimde görev alanların tümünü ve Hamas'ın ileri gelenlerini esir almak, yönetimi de işbirlikçilere teslim etmekti. Bütün bu amaçlarını hava saldırıları başlatmalarının hemen ardından dünya kamuoyuna açıklamaktan çekinmediler. Onun için önce peş peşe hava saldırılarıyla bölge ahalisini sarsıntıya uğratmak, sonra da toparlanmalarına fırsat vermeden kara operasyonu düzenleyerek işgal planını tamamlamak istiyorlardı.
Bir hafta sürekli hava saldırıları düzenledi ve çok sayıda insanı katletmek, büyük yıkıma sebep olmak amacıyla özellikle insanların kalabalık olduğu yerleri hedef aldılar. Ama bekledikleri olmadı ve kara operasyonunda güçlü bir direnişle karşılaştılar. Direnişçiler karada önemli hazırlıklar yapmışlardı ve saldırganları daha önce tanımadıkları ilginç taktiklerle karşıladılar. Bu yüzden işgal güçleri ciddi kayıplar verdi ve fazla ilerleme cesareti gösteremediler. Mısır arabulucuğuyla ateşkes istemek zorunda kaldılar.
Bu savaşta 1436 Filistinli şehit edildi. Yarısı çocuk 5400 kişi yaralandı. 4100 bina tamamen, 17 bin bina kısmen yıkıldı. Filistin ekonomisi en az bir milyar dolar zarar gördü.