Kudüs Dergisi

5 Aralık 2004 Pazar, Vakit gazetesi

Internet yayıncılığındaki gelişmelere paralel olarak periyodik yayıncılıkta bir gerileme var. Ama yine de periyodik yayıncılık önemini koruyor.

Periyodik yayınların bazıları okunup atılan veya kaldırılan, bazıları da kitap gibi rafa konup kaynak olarak kullanılan türdendir. İkinci türden olanlar fonksiyonları gereği birincilere nispetle daha hacimli, yazıları da daha detaylı olur. Bunların bir önemli özellikleri de çok az reklam içermeleri veya hiç reklam içermemeleridir. Reklam gelirleri olmadığından ya okuyucuların desteğiyle ya da söz konusu yayını bir hizmet olarak görenlerin katkılarıyla hayatlarını sürdürürler.

Türkiye’de İslâmi camianın kaynak olarak saklanabilecek türden muhtelif dergileri çıktı. Ama birçoğu yayınını durdurdu. Bu tür yayınların devamı fikri ve ilmi çalışmaların yeni ürünlerinin istifadeye sunulması açısından faydalıdır.

İki yıla yakın süredir yayınlanan Kudüs dergisi de muhtelif konularda ayrıntılı bilgi alabileceğiniz ve bir kaynak olarak kütüphanenize koyabileceğiniz türden periyodik yayın organı. Üç ayda bir yayınlanan bu dergi kolektif çalışmanın ürünü.

Kudüs dergisi, ismiyle de bağlantılı olarak Filistin davasıyla ilgili gelişmelere ağırlık veriyor. Zaten Cenin katliamı sonrasında, Türkiye’de Filistin duyarlılığını canlı tutma ve bu konuda faaliyetler düzenleme amacıyla oluşan Filistin Dostları Girişimi’nin çabalarıyla yayınlanıyor. Filistin davası da İslâm ümmetinin bugün karşı karşıya olduğu durumun özünü ve merkez problemini oluşturmaktadır. Bugün Irak işgalinin petrolün kontrolü başta olmak üzere muhtelif amaçları olsa da Siyonistlerin Filistin üzerindeki hâkimiyetlerinin korunması ve bölgeye yönelik yayılmacı politikalarının önünün açılması öncelikli amaçtır. Dolayısıyla Müslüman toplumların özellikle de Türkiye’deki camianın Filistin davasını ve Siyonist tehdidi arka plana atması, aksine işgalci İsrail’i Türkiye’nin dostu olarak görmesi çok büyük bir hata olmuştur. Bu hatadan dönülmesi için bilgilenmeye, bilinçlenmeye ve bilgilendirmeye ihtiyaç var. Kudüs dergisi bu konuda istifade edebileceğiniz en önemli kaynaklardan. Bunun yanı sıra Kudüs dergisi İslâm dünyasındaki diğer önemli gelişmeler hakkında da yazılar, röportajlar ve araştırmalar yayınlıyor.

Kudüs’ün beşinci sayısı yayınlandı. Bu sayı da diğerleri gibi hem bilgi haznenize hem de kütüphanenize zenginlik katacak faydalı çalışmalarla dolu.

Bu tür ürünlerle ilgilenilmesi aynı zamanda “Direnişin Neresindeyiz” sorusuna cevap teşkil edecek faaliyetlerdendir. Çünkü başka yazılarımızda da dikkat çektiğimiz üzere emperyalist güçlerin İslâm âlemine yönelik saldırılarının önemli bir cephesini de medya oluşturmaktadır. Buna karşı bizim de bir medya cephemizin olması gerekir. Ama medya cephesinin güçlü olması “direnişin neresindeyiz?” sorusuna cevap arayanların ilgi ve desteklerine bağlıdır.

Kudüs dergisiyle irtibat: Kıztaşı Cad. No: 56/1 Fatih-İstanbul Tlf.: 0212 6351505 Telefax: 6351355

/p>