Arafat Türkiye'de

Filistin özerk yönetimi lideri Yasir Arafat, 13 Eylül 2000 tarihinde ilan edeceğini söylediği "Filistin devleti" konusundaki destek arayışları için gerçekleştirdiği ziyaretlere Türkiye'yi de kattı. Bu çerçevede geçtiğimiz hafta Cumartesi günü Türkiye'ye gelerek resmi görüşmelerini gerçekleştirdi.

Verilen bilgilere göre Arafat Türkiye'de başbakan Bülent Ecevit ve cumhurbaşkanı Ahmet Nejdet Sezer'le birer görüşme yaptı. Cumhurbaşkanı Sezer'le yaptığı görüşmede İsrail'in Kudüs'teki kutsal mekanlara yönelik uygulamalarından şikayetçi oldu. Arafat, görüşmelerinde Türkiye'nin Kudüs konusunda tarihten gelen bir sorumluluğunun olduğunu hatırlatarak bu konuda destek vermesini istedi. Ankara yönetimi de İsrail nezdinde yapacağı görüşmelerde bu konuyu gündeme getireceği güvencesi verdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Arafat'la birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Sezer bu toplantıda şunları söyledi: "Camp David zirvesinin taraflar açısından doyurucu bir anlaşmayla sonuçlanmamış olması üzüntü vericidir. Soruna BM Güvenlik Konseyi 242 ve 338 sayılı kararları ve daha önce taraflar arasında varılan görüş birliği temelinde, görüşmeler yoluyla barışçı bir çözüm bulunmasının önemini vurguladık."

Öte yandan başbakan Bülent Ecevit, Filistin'deki özerk yönetimin bir devlet ilan etmesinin Türkiye-Filistin ilişkilerini etkilemeyeceğini çünkü Türkiye'nin zaten 1988'deki devlet ilanını tanıdığını, Filistin yönetiminin Ankara'da büyükelçilik düzeyinde temsil edilmesine imkan verdiğini söyledi. Bununla birlikte devlet ilanı konusunda Arafat'ı itidalli olmaya çağırdı ve şöyle dedi: "Fakat eğer bu karar (devlet ilanı kararı) bölgeyi karışıklığa sürükleyecek ve barış sürecini tamamen kesintiye uğratacaksa üzerinde dikkatli düşünülmesi gerekir. Savaş kimsenin yararına değil."

Arafat, Türkiye ziyareti esnasında eski cumhurbaşkanı Demirel'le de bir görüşme yaptı. Demirel, Ankara Sheraton otelinde gerçekleştirilen ve yarım saat süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada Filistin halkının elli yıldan beridir yurdundan çıkarıldığı ve çok ızdıraplar çektiğini vurguladıktan sonra, Ortadoğu barış sürecinin başlamasıyla birlikte bu sorunun çözümü için önemli bir adım atıldığını iddia etti.

Öte yandan bu gelişmelerden sonra İsrail hükümetinden iki bakanın bu hafta Perşembe günü Türkiye'yi ziyaret edeceği bildirildi. Verilen bilgilere göre İsrailli bakanlar kendi istekleriyle Türkiye'yi ziyaret etmek istediler ve bu istekleri kabul edildi. Bu iki bakanın Türkiye'yi ziyaret etmekteki amaçlarının Camp David görüşmeleri sonrasında İsrail'in takındığı tavır hakkında Türkiye'deki yetkililere bilgi vermek olduğu da konuyla ilgili haberlerde dile getirildi. Ancak asıl amacın Arafat'ın Ankara ziyaretinin Türkiye'deki yönetimin tutumunda herhangi bir değişiklik meydana getirmesi ihtimaline karşılık kulis faaliyetlerinde bulunmak olduğu sanılıyor.