Halid Meş'al: "Özerk Yönetim İşgalcilerle Tutuklu Pazarlığı Yaparken Kendi Zindanlarını Tutuklularla Dolduruyor"

Filistin'de Esir Günü

20 Nisan 2000

Filistin İslami Direniş Hareketi (HAMAS)'ın Siyasi Birim başkanı Halid Meş'al Filistin'de esir günü münasebetiyle yayınladığı mesajda özerk yönetimin işgal yönetimiyle tutuklu pazarlığı yaparken kendi kontrolündeki zindanları Filistin halkının ileri gelenleriyle doldurduğunu dile getirdi.

HAMAS Siyasi Birimi başkanı Halid Meş'al, Filistin'deki esir günü münasebetiyle özelde Filistin halkına, genelde tüm İslam ümmetine hitaben bir mesaj yayınladı. Mesajında dile getirdiği bazı hususlar şunlar:

  • İki binden fazla Filistinli halen hiçbir haklı gerekçeye dayandırılmaksızın İsrail zindanlarında tutulmakta ve bu zindanlarda son derece katı, insanlık dışı, vahşi uygulamalara tabi tutulmaktadırlar. İsrail bu tutuklulara karşı insanlık onurunu ayaklar altına alan ve bütün insan haklarını çiğneyen uygulamalara başvurmaktadır.
  • Bu insanlar Filistin halkının onur ve hak mücadelelerinin seçkin elemanlarıdır. Bu insanlar Filistin halkının hak ve hürriyeti için her türlü fedakarlığı göze almış kimselerdir.
  • Filistin Esir Günü, söz konusu esirlerle dayanışma, yardımlaşma ve davalarını gündeme getirme günüdür. Bu yardımlaşma, dayanışma ve onların davalarının sesini yükseltme faaliyetinin onlar özgürlüklerine kavuşuncaya, düşman onlara yönelik insanlık dışı uygulamalarına son vermek ve hepsini serbest bırakmak zorunda kalıncaya kadar devam etmesi gerekir.
  • Bizim onlara karşı sorumluluğumuz büyüktür ve bizim üzerimizde pek çok hakları bulunmaktadır. Bu sorumluluğumuzu yerine getirmemiz gerekmektedir.
  • Esir Günü, demir parmaklıklar arkasındaki kahramanlarımızın davalarının yanında yer almak ve onların seslerini duyurmak için bir fırsattır.
  • Esir Günü'nde işgalci düşmanın zindanlarında yer alan kardeşlerimizin davalarını gündeme getirirken özerk yönetimin zindanlarında bulunanları da unutmamamız gerekir. Özerk yönetim güya masa başında işgalcilerle esirler konusunda pazarlık yaparken kendi zindanlarını Filistin halkının seçkin fertleriyle doldurmak suretiyle kendi içinde tenakuza düşmektedir. Ayrıca özerk yönetim, belirli sayıda esirin serbest bırakılması için işgalcilerle anlaşırken karşılığında çok büyük taviz vermekte ve bu yolla halkımızı aldattığını sanmaktadır. Oysa halkımız bu oyunun perde arkasının farkındadır ve yapılan hileye de kanmamaktadır.