Cezaevlerinde İzdiham

12 Kasım 1995

Filistinli mahkumlar bir çadır zindanın önünde toplu halde

İsrail rejiminin Taba anlaşmasının uygulamaya geçirilmesi öncesinde Batı Yaka'daki cezaevlerini boşaltma işlemi "yeşil hat" içindeki topraklarda aşırı izdihama yol açıyor. Anlaşmaya göre normalde Batı Yaka'daki cezaevlerinde bulunan tutukluların serbest bırakılması ve buraların özerk yönetime boş olarak teslim edilmesi gerekirken işgal yönetimi buralardaki Filistinli tutukluları "yeşil hat" içinde kalan cezaevlerine nakletmek suretiyle boşaltıyor. Bu nakil işlemi ise "yeşil hat" içindeki cezaevlerinde aşırı izdihama ve sıkışmaya yol açıyor.

Filistinli Esirler Kulübü konuyla ilgili bir açıklamasında "yeşil hat" içinde kalan Mecdo hapishanesinde nakil işlemi dolayısıyla büyük bir izdihamın ve sıkışmanın yaşandığını dile getirdi. Bu izdiham zaten kötü olan cezaevi şartlarının daha da kötüleşmesine yol açıyor. Filistinli Esirler Kulübü'nün verdiği bilgilere göre hâlen İsrail cezaevlerinde bulunan altı bin Filistinli tutukludan üç bini Mecdo cezaevine sıkıştırılmış durumda. Bu izdiham tutukluların oldukça zor şartlarda hayatlarını sürdürmek zorunda bırakılmaları sonucunu doğurduğu gibi onların akrabalarının kendilerini ziyaret etmelerini de zorlaştırıyor. Çünkü sadece belli gün ve saatlerde müsaade edilen ziyaretlerde de büyük izdiham yaşanıyor ve hiç kimse yakınlarıyla rahat bir görüşme imkânı bulamıyor. Ziyaretlerdeki bir diğer zorluk da, Batı Yaka'dan buralara nakledilen tutukluların yakınlarının Batı Yaka'da kalmış olması. İsrail hükümeti bu bölgedeki Filistinlilerin "yeşil hat" içindeki bölgelere girmelerinde zorluk çıkarıyor. Ayrıca aradaki mesafenin uzaması da ziyaretleri zorlaştırıyor.

Filistinli Esirler Kulübü ayrıca son zamanlarda işgalciler tarafından siyâsi amaçlı tutuklamaların artırıldığına dikkat çekerek uluslararası insan hakları kuruluşlarının buna müdahale etmelerini istedi. Bunun yanı sıra tutuklular da yaptıkları açıklamalarda siyâsi tutuklamaların bütün kanunlara ve uluslararası değerlere aykırı olduğuna dikkat çektiler. İsrail rejiminin uygulamalarına göre siyâsi sebeplerden dolayı tutuklananlar mahkeme önüne çıkarılmadan yıllarca hapiste tutulabiliyorlar. Bu uygulama dolayısıyla bazen bir Filistinli, tutuklandıktan iki yıl sonra mahkeme önüne çıkarılıyor. Bunun yanı sıra siyâsi tutuklular çoğu zaman "ceza tekrarı" uygulamasıyla karşılaşıyorlar. Bu uygulamaya göre bir tutuklu mahkeme tarafından belirlenen ceza süresini tamamlasa bile, hakkında verilen ceza ikinci kez uygulanarak bir o kadar daha hapiste tutuluyor. Verilen bilgilere göre Filistinli siyâsi tutukluların yaklaşık % 90'ı "ceza tekrarı" uygulamasına maruz kalıyorlar. Bunların içinde altı kere "ceza tekrarı" uygulamasıyla karşılaşan bile var. Bu uygulamalar tutukluları manevi yönden de yıprattığından İsrail zindanlarındaki Filistinli siyâsi tutukluların çoğu çeşitli hastalıklardan muzdarip durumda.