Amerika'dan Lübnan'a İlginç Teklif

2 Mayıs1998 - 6 Muharrem 1419 Cumartesi

Amerika'nın Lübnan'a bu ülkedeki Filistinli mültecileri bir yerlere yerleştirmesi ve onları yurtlarına dönme davalarından vazgeçirmesi karşılığında Lübnan'ın beş milyar dolara varan borçlarını silmeyi ayrıca Filistinlilerin yerleştirilmesi için de on milyar dolar kredi vermeyi teklif ettiği bildirildi.

Amerika, Lübnan'daki Filistinli mültecilerin bu ülkeye yerleştirilmelerini sağlamak suretiyle İsrail'i bu yönden rahatlatmak ve onların Filistin'deki gasp edilen topraklarına dünyanın değişik yörelerinden getirtilen yahudi göçmenlerin yerleştirilmelerine imkan sağlamak istiyor.

Ancak Lübnanlı muhalifler bunun sinsi bir oyun olduğuna dikkat çekerek Lübnan hükümetini bu oyuna gelmemesi için uyardılar. Muhaliflerin konuyla ilgili açıklamalarına göre Amerika bir yandan Lübnan'ın beş milyar dolar borcunu silerken onu on milyar dolar borç yükünün altına sokmak suretiyle yeni bir borç batağının içine düşürmek ve bu yolla daha çok dışa bağımlı hale getirmek istiyor. Üstelik bu borç Filistinli mültecilerin yerleştirilmesi için kullanılacak ve Lübnan bunun için yapacağı harcamalarda kullanacağı krediyi Amerika'ya geri ödeyeceği halde Filistinlilerin kendi öz yurtlarında bıraktıkları mülkleri hiçbir karşılık ödenmeksizin yahudi göçmenlere peşkeş çekilecek.

Ancak Lübnan hükümetinin bu teklife olumlu baktığı ve hatta bazı ön araştırmalar yaptırdığı bildiriliyor. Öte yandan birtakım uluslararası kuruluşların temsilcilerinin Filistinli mültecilerin kamplarını dolaşarak onlara bu proje sayesinde karşı karşıya oldukları maddi sıkıntıların sona ereceği ve kendilerinin Lübnan toplumuna karışarak Lübnanlıların sahip olduğu haklara sahip olacakları yönünde propaganda yaparak Amerika'nın teklifini sevimli göstermeye çalıştıkları bildirildi. Ancak Filistinlilerin söz konusu uluslararası kuruluşların temsilcilerine; kendilerinin yurtlarına dönmeyi tercih ettiklerini ve kutsal vatanlarının bu tür maddi karşılıklarla siyonist yahudilere peşkeş çekilmesine olumlu bakmadıklarını ifade ettikleri haber verildi.

body>