İsrail Silahlı Saldırılardan Rahatsız

8 Aralık 1995

 

İsrail'in işgal altındaki Batı Yaka'da bulunan askeri yetkilileri son zamanlarda özellikle Batı Yaka'da askeri hedeflere yönelik silahlı saldırıların ve eylemlerin arttığını dile getirdiler. Söz konusu yetkililer bu açıklamayı Batı Yaka'nın Nablus şehri yakınlarındaki Vadi'l-Bazan'da akşam karanlık çöktükten sonra bir İsrail askeri devriye aracına silahlı saldırıda bulunulması üzerine yaptılar. Vadi'l-Bazan'daki eylemde bir İsrail askerinin ve bir de subayın çeşitli şekillerde yaralandıkları bildirildi. Açıklamada Batı Yaka bölgesinde sadece son on gün içerisinde gerek İsrail askeri devriye araçlarına ve gerekse bölgeye yerleştirilen yahudi yerleşimcilerin araçlarına karşı on üç bombalı eylem gerçekleştirildiği ve bu eylemlerde dokuz İsrail askerinin çeşitli şekillerde yaralandığı bildirildi. Açıklamayı yapanlar bu olayların, HAMAS mücahitlerinin bölgede tespit edilemeyen daha bir çok siperlerinin ve hücrelerinin bulunduğuna işaret ettiğini dile getirdiler.

Öte yandan İsrail hükümeti adına açıklama yapan Savunma bakanı yardımcısı Uri Ur özerk yönetimin bölgedeki silahlı eylemleri durdurmaması halinde İsrail'in askerlerini çektiği bazı bölgeleri yeniden işgal edeceğini söyledi. İsrail Savunma bakanı yardımcısı önümüzdeki ay içinde yapılması planlanan ve özerk yönetim başkanıyla meclis üyelerinin belirleneceği seçimlerden sonra İsrail hedeflerine yönelik silahlı eylemlerin devam etmesi durumunda İsrail'in askerlerini çektiği bölgelerden bazılarını yeniden işgal etmek durumunda kalacağını ifade etti. Uri Ur'un bu açıklamayı İsrail parlamentosu Knesset'in toplantılarından birinde kendisine konuyla ilgili bir soru iletilmesi üzerine yaptığı bildirildi.

İsrail Savunma bakanı yardımcısının bu açıklamaları İsrail rejiminin özerk yönetimi Güney Lübnan'da Antuvan Luhad'ın komutasında kurdurulan ve İsrail işgali altındaki toprakların kuzey sınırlarını silahlı eylemlere karşı korumakla görevlendirilen Güney Lübnan Ordusu (SLA) gibi gördüğünü bütün açıklığıyla ortaya koyuyor. Açıklamalardan anlaşıldığına göre SLA'nın görevi Lübnan'daki direniş gruplarının İsrail hedeflerine yönelik saldırılarını engellemek olduğu gibi özerk yönetime verilen görev de sorumluluk bölgelerinden İsrail askeri hedeflerine yönelik saldırıları engellemek. Yapılan tehditler de özerk yönetimin hiçbir uluslararası güvencesinin olmadığını İsrail'in de bu yönetimi istediği an istediği gibi oynatabileceği düşüncesinde olduğunu gösteriyor. Yapılan açıklamalar aynı zamanda İsrail askeri güçlerinin kendilerinin başaramadığı bir şeyi özerk yönetime yaptırmak istediklerini ve bu yolla üzerlerindeki önemli bir yükü onun sırtına yüklemeye çalıştıklarını gösteriyor.